Żywienie krów

Krowy w oborze       Dobrej jakości pasza gospodarcza jest podstawą w żywieniu krów. Pasze treściwe w żywieniu krów o średniej wydajności stanowią tylko uzupełnienie.
      Zapotrzebowane bytowe krów zależy od ich ciężaru oraz od ich zapotrzebowania produkcyjnego. Krowy zasuszone w 8 i 9 miesiącu cielności należy żywić tak, jak gdyby dawały około 12 litrów mleka. Dla krów rosnących oraz w słabej kondycji, a także na tzw. rozdojenie (w ciągu 3-6 tygodni po ocieleniu ) trzeba stosować dodatek taki jak na produkcję 3 litrów mleka.
      Oprócz zapewnienia krowie mlecznej podstawowych składników pokarmowych, tj. białka oraz węglowodanów, bardzo ważne jest pokrycie zapotrzebowania na składniki mineralne, szczególnie na wapń, sód oraz fosfor. Zaleca się więc stosowanie dostępnej w sprzedaży mieszanki mineralnej MM w ilości 30-40 g dziennie na 100 kg ciężaru ciała krów wysokocielnych, 15-20 g dla pozostałych.
      Zapotrzebowanie krów na sól pokrywa się , stosując dodatkowo na każdy kg mleka 2 g soli pastewnej.
      Przy znacznej ilości kiszonek z liści buraczanych, a jednocześnie małym udziale siana z motylkowych niezbędny jest oprócz mieszanki MM dodatek kredy pastewnej, w ilości około 1 g na każdy kilogram kiszonki.
      Podczas letniego żywienia zielonkami występuje niedobór fosforu (zielonki są bogate w wapń), dlatego warto stosować związki fosforowe, np. Mikrofosu.
      Podczas zimowego żywienia krów paszami gospodarskimi najniższa ilość siana w dawce dziennej powinna wynosić 2 kg, a kiszonki 10 kg.
      W przeliczeniu na 100 kg ciężaru ciała krów stosuje się następujące dzienne dawki pasz:
  • pasza objętościowa sucha (siano, słoma, plewy) od 1,5 do 3 kg, to znaczy że dla krowy o ciężarze 500 kg - od 7,5 do 15 kg
  • pasza objętościowa soczysta (kiszonki, okopowe) od 5 do 12 kg, a więc dla krowy o ciężarze 500 kg - od 25 do 60 kg.
          Połowę pasz objętościowych suchych powinno stanowić siano.
          Zawsze lepsze pasze należy przeznaczać dla zwierząt bardziej wartościowych.
          Pasze soczyste są bardzo ważne, są to między innymi kiszonki których trzeba krową podawać w dużych ilościach.
          Podczas żywienia letniego umiejętnie łączymy wysokobiałkowe pasze zielone (koniczynę, lucernę, młode porosty pastwiskowe) z paszami o dużej zawartości składników energetycznych, a małej białka (np. kukurydza, słonecznik, wysłodki buraczane, słoma).
          Wszystkie pasze zielone, zwłaszcza młode działają rozwalniająco. Aby uregulować trawienie i spowodować właściwie wykorzystanie zawartych w paszach składników, należy oprócz zielonek skarmiać pasze o działaniu zatwardzającym.
          Słoma jęczmienna działa nie tylko zatwardzająco, lecz także zawiera sporo składników energetycznych, uzupełnia dawkę w składniki energetyczne i reguluje trawienie, a ponadto uzupełnia występujący w młodych zielonkach niedobór włókna surowego.
          Ważne jest umiejętne i stopniowe przechodzenie z żywienia zimowego na wiosenne oraz letnio- jesiennego na zimowe.
          Gwałtowne przejścia z jednego rodzaju pasz na inny powoduje zaburzenia w trawieniu oraz złe wykorzystanie składników pokarmowych, co prowadzi do obniżenia produkcji.
  • Następny rozdział:

    Opas bydła




    Dodaj komentarz

    • Załóż konto, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.

    •    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 5 ->