Konserwacja i skarmianie

     Właściwie konserwowane (czyli kiszone, suszone) powinny być pasze, które produkujemy w gospodarstwie domowym, oraz w każdym innym gospodarstwie. Przy wyborze sposobu w jakim będziemy pasze konserwować, ważne jest to aby zwrócić uwagę na straty powstałe w wyniku wybranej przez nas metody.


Przy pogodzie sprzyjającej straty związane z suszeniem na pokosach będą średnio większe o 15%-20%, podczas kiszenia. Tylko suszenie paszy zielonej z dosuszaniem nie ogrzanym powietrzem za pomocą np. wentylatora w stodole , jest konkurencyjne z prawidłowym kiszeniem.


Robocizna przy zakiszaniu jest mniejsza niż przy suszeniu na polu. Kiszenie nie jest tak uzależnione od warunków pogodowych jak suszenie. Ponadto zapewnia lepsze warunki pracy oraz szybsza możliwość zejścia z pola ze skoszoną zielonką, zapewnia stały skład paszy i ogólnie wyższą wartość pokarmową kiszonki oraz wyższą zasobność w witaminy. Ale nie można jednak stwierdzić, że kiszenie zawsze jest korzystniejsze. Decyzja o metodzie konserwacji, powinna być podjęta w zależności od warunków jakie mamy na dany moment. Głównym i najważniejszym celem konserwacji, jest uzyskanie wartościowej paszy, która odpowiada potrzebą gospodarstwa, przy jak najmniejszych nakładach pracy oraz środków materialnych. Konserwacja powinna przynosić jak najmniej strat w zawartości pokarmowej paszy.


Poniżej są zamieszczone średnie straty składników pokarmowych (w%), które powstają podczas konserwacji pasz zielonych.


SPOSÓB KONSERWACJI
1. suszenia na pokosach przy złych warunkach - 50%(straty)
2. suszenie na pokosach przy dobrych warunkach - 35%(straty)
3. suszenie na pokosach na suszakach - 25%(straty)
4. dosuszanie nie ogrzanym powietrzem - 15%(straty)
5. suszenie mechaniczne za pomocą suszarni - 5%(straty)
6. kiszenie w dole ziemnym - 35%(straty)
7. kiszenie w dole ziemnym uszczelnionym folią - 20%(straty)
8. kiszenie w zbiorniku przejazdowym - 20%(straty)
9. przygotowanie sianokiszonki -12%(straty)
10. kiszenie w wysokim zbiorniku - 10%(straty)
Poprzedni rozdział:

Łąki i pastwiska

Następny rozdział:

Gospodarowanie paszami




Przeczytaj dalej:


Suszenie pasz

Dodaj komentarz

  • Załóż konto, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.

  •    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 0 ->