Łąki i pastwiska dobrze pielęgnowane, nawożone oraz właściwie użytkowane dostarczają pełnowartościowej paszy dla bydła i owiec zarówno na okres letni oraz zimowy. W wielu rejonach kraju podstawą letniego żywienia bydła są wyłącznie pastwiska, a siano i kiszonki przygotowane z roślinności zbieranej z łąk oraz pastwisk zaspokajają 70-80% potrzeb paszowych bydła w okresie zimowym.
Wielu rolników już obecnie uzyskuje 80-100 q siana na 1ha, a czasem nawet więcej. Wydajność racjonalnie użytkowanych pastwisk przekracza nieraz 6000 jednostek pokarmowych oraz dochodzi nawet do 10 000 jednostek z 1ha. Wydajność ta pozwala na uzyskanie 5-8 tysięcy litrów mleka z 1ha albo na wyżywienie na 1ha w ciągu lata 3-4 dużych sztuk bydła.
Najważniejsze zabiegi decydują o wysokiej wydajności użytków zielonych, są to:
właściwe użytkowanie i nawożenie
dobór odpowiednich roślin do obsiewu i podsiewu łąk
wykonywanie niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych
regulowanie stosunków wodnych tam, gdzie to jest możliwe oraz potrzebne
Wszystkie te zabiegi powinny być ze sobą powiązane, bo dzięki temu w znacznym stopniu przyczyniają się do zwiększenia ich efektywności.