Zwierzęta powinny być żywione zgodnie z ich zapotrzebowaniem na pokarm oraz w zależności od ich wielkości.
Przekarmianie lub niedokarmianie zwierząt jest niedopuszczalne.
Norma żywieniowa to określona ilość składników pokarmowych, podawanych zwierzętom na dzień do spożycia.
Dawka pokarmowa to określona ilość pasz skarmianych w ciągu doby, która zawiera składniki pokarmowe zgodne z jej normą.
Do prawidłowego normowania pasz musimy znać zapotrzebowanie zwierzęcia na różne składniki oraz wartości pokarmowe pasz, którymi ma być pokryte dane zapotrzebowanie. Od tego zależą wyniki żywienia.
Zapotrzebowanie pokarmowe zwierząt zależy od:
wieku zwierzęcia (wzrost, ciężar)
ich użytku (produkcja mleka, mięsa, wełny, jaj itp.)
wysokości produkcji (wydajność mleka, nieśności itp)
okresu laktacji (np. 1 albo 9 mies. po ocieleniu)
okresu ciąży (np. 1 albo 9 mies. w przypadku krów, 1 albo 4 mies. w przypadku loch)
formy w jakiej jest zwierze (chude czy dopasione)
W żywieniu różnych zwierząt na wartość i przydatność paszy ma znaczenie:
skład chemiczny (zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów, związków mineralnych, witamin)
zawartość zanieczyszczeń (np. piasku bądź ziemi) oraz substancji szkodliwych (np. solanina w zielonkach, lupinina w łubinie, azotany w zielonkach oraz zbyt wysokie dawki azotu itp)
Dobierając dawkę pokarmową, musimy pamiętać o właściwościach niektórych pasz. Wszystkie kiszonki oraz okopowe działają rozwalniająco, chociaż w niejednakowym stopniu. Z okopowych do najsilniej rozwalniających należą surowe ziemniaki: jedynie marchewka działa dietetycznie. Zielonki, zwłaszcza młode działają rozwalniająco, podobnie jak świeże odpady przemysłowe (wywar, wysłodki, młóto, pulpa).
Z objętościowych suchych zatwardzająco działających, możemy wyróżnić wszystkie rodzaje siana oraz plewy roślin motylkowatych, słomę jęczmienną, a rozwalniająco działa słoma owsiana.
Na uwadze warto mieć to, że normowanie pasz stanowi jedynie orientacyjną podstawę do układania dawek pokarmowych, norma żywieniowa nie uwzględnia indywidualnych właściwości zwierząt, które różnią się między sobą zdolnością trawienia oraz wykorzystywania standardowych składników pokarmowych.
Np. jeżeli krowa daje mniej mleka albo zaczyna chudnąć, to znaczy że pomimo iż żywienie jej zostało ułożone wg norm oraz tabel wartości pokarmowej pasz, jest nie dobre i trzeba je zwiększyć lub zmienić skład.
Nieodpowiednia konsystencja odchodów, jest dowodem nieprawidłowego procesu trawienia. Jeżeli kał zwierzęcia jest zbyt twardy, suchy lub wręcz przeciwnie zbyt rzadki, musimy w miarę możliwości wprowadzić odpowiednie zmiany w składzie dawki, przez dodatek między innymi pasz działających w sposób odpowiedni.
Ilość poszczególnych pasz, które wchodzą w skład dawki pokarmowej nie powinna przekraczać maksymalnych ilości, które przewidujemy dla danego gatunku oraz grupy zwierząt.
Pasze możemy ważyć lub odmierzać z dokładnością przybliżoną, co ułatwi nam dawkowanie pokarmu.
Pamiętajmy o tym, żeby pasze podawane przez nas zwierzętom były najwyższej jakości. Nie powinniśmy skarmiać pasz popsutych i nadpsutych, zgniłych, spleśniałych, zamarzniętych itp.